Start Nederlands seizoen witte asperges

Vandaag zijn bij The Greenery in Breda de eerste Nederlandse asperges uit de kas geveild en gekocht door Impex Heemskerk. De opbrengst van het eerste kistje van 5 kilo was € 3.000,-. Voor het derde achtereenvolgende jaar is het Impex Heemskerk gelukt de eerste asperges, die bij de Greenery geveild werden, te kopen. Arjan Heemskerk kocht het eerste kistje voor het bedrag van € 1.265,-, waarna The Greenery het bedrag aangevulde tot € 3.000,- en het samen met de koper doneerde aan het Kinderen Kanker Vrij (Kika).

Sjraar Hulsman: "We kenden eind vorig jaar een valse start door het extreem warme weer in december. Met name vroege rassen werden wakker in de volle grond en her en der gaven percelen spontaan enkele kilo's. De aanvoer van kasasperges die nu begint, is van structurele aard, waardoor we vanaf nu iedere dag asperges aan de klok kunnen aanbieden. Grotere volumes worden vanaf week 10 verwacht. Kasaspergetelers zorgen er doorgaans voor om voor de paasdagen volop in productie te zijn."

The Greenery heeft met haar telers gefocust op de productie en promotie van Nederlandse asperges van hoogwaardige kwaliteit vroeg in het jaar. De volumes kasasperges zijn de laatste jaren door aanwas van nieuwe leden fors gegroeid en ook in deze teeltperiode is The Greenery nu marktleider in Nederland.

Hulsman: "We merkten een aantal jaren terug vroeg in het seizoen een toenemende belangstelling voor Nederlands product vanuit de consument. We zagen hierin een kans voor de Nederlandse telers en hebben dit besproken met onze horeca- en retailklanten. Was het in het verleden gebruikelijk dat met Pasen Peruaanse asperges in het schap lagen, tegenwoordig ligt er doorgaans (ook) Nederlands product. Een andere constatering was, dat de interesse in aspergeteelt in Peru door schaarste aan land en water afnam. Vandaag de dag zien we inderdaad, dat er daar minder asperges en meer andere producten aangeplant zijn. Veranderende klimatologische omstandigheden en een zwakkere euro ten opzichte van de dollar, maken dat de beschikbare volumes voor de Europese markt nog verder afnemen."

De koper, Impex Heemskerk uit Venlo, exporteert de asperges name naar klanten in Duitsland en België. Arjan Heemskerk: "Samen met ons team in Venlo zorgen we ervoor dat onze klanten de beste asperges onder de juiste condities ontvangen. Van inkoper tot en met vrachtwagenchauffeur, iedereen binnen ons team geeft net dat beetje extra om de klant van dienst te zijn. Klanten merken en waarderen dit."

Bron: AGF.nl